Taalontwikkeling

Zijn eerste woordje gebruikt je kind waarschijnlijk als hij ergens tussen de 12 en 18 maanden oud is. Hij brabbelt nog veel en is zijn spraakmotoriek constant aan het trainen. In dit levensjaar zal je kind leren dat alle dingen en gebeurtenissen een woord hebben dat erbij hoort, een belangrijke ontwikkeling op het gebied van taal.

De spraakmotoriek ontwikkelt zich in het tweede levensjaar in hoog tempo, maar bepaalde klanken zijn moeilijk en kunnen nog heel lang moeilijk blijven, zoals de ’s’ en de ’r’.

Blijf communiceren met je kind, zodat je weet wat hij met een woordje bedoelt, ook al spreekt hij het nog niet goed uit. Veel kinderen zeggen bijvoorbeeld ’tijten’ in plaats van ’kijken’ omdat de ’k’ lastig is en ze er een ’t’ van maken. Een goede manier om je kind te stimuleren is alles te benoemen wat hij aanwijst. Ook kun je nu al heel veel bereiken door voor te lezen. Lekker samen op de bank met een prentenboek, waarin jullie interactief met het verhaal en de plaatjes bezig zijn is niet alleen heel belangrijk voor de taalontwikkeling van je kind, maar is ook nog eens erg gezellig.

Je kind begint met praten door losse woordjes te gebruiken, zoals ’bal’ en dan wijst hij naar de bal. Vanaf ongeveer anderhalf jaar kan hij ook tweewoordzinnetjes maken, zoals ’bal weg’. Ook leert hij zinnetjes vragend te maken door aan het eind van de zin hoger te gaan praten: ’bal weg?’