Emotionele ontwikkeling

Als je kind vijf jaar is, zit hij al een jaar op school en heeft hij waarschijnlijk al vriendjes gemaakt. Het spelen met andere kinderen wordt belangrijker, je kind leert daar veel van. Samen kun je immers meer bedenken dan in je eentje. Alle nieuwe dingen die je kind leert en ziet, kunnen wel voor spanning of angst zorgen, waardoor ze bijvoorbeeld een tic ontwikkelen of op hun nagels gaan bijten.

Kleuters van deze leeftijd schieten nog steeds van de ene emotie in de andere en het kan er soms heftig aan toegaan. Vechten tijdens een ruzie is voor kleuters heel normaal. Natuurlijk moeten ze leren dat dat niet de manier is. Boosheid mag je voelen, maar je mag dat niet door slaan of schoppen tot uiting laten komen. Dat is een belangrijk onderscheid dat kinderen van deze leeftijd moeten leren. Het is fijn als ze wel een manier leren om hun boosheid kwijt te raken, bijvoorbeeld door even heel hard op een boksbal te slaan, of door naar een veilige plek te gaan waar je even mag schreeuwen. Tips voor het omgaan met een boos kind, vind je onder andere hier.

Je kind heeft op deze leeftijd behoefte aan duidelijkheid. Grenzen en regels kunnen hem zelfs juist een veilig gevoel geven. Er gebeurt immers al zoveel elke dag, met nieuwe dingen die hij ziet, hoort en leert. Maar een kleuter van vijf zal de regels ook zelf willen aanpassen.

Bij het spelen van een spelletje kan je kind ook zomaar de regels veranderen, omdat hij wil winnen. Hij zal de waarheid soms verdraaien, maar dat doet hij niet eens bewust om te liegen, hij gelooft zijn eigen werkelijkheid dan echt.